Várandósok gyakorlatai

A Várandósok tornája része az Aviva Módszernek,  Aviva tanítványa Judit Púni állította össze ezeket a gyakorlatokat. 

 A tüdőnk vitálkapacitásának kihasználása érdekében bordakimozgató, mellkasnyitogató gyakorlatokat végzünk. A pocaklakó egyre nagyobb teher a kismama gerincére a hónapok előrehaladtával, ezért az altest rugalmassága mellett a gerinc rugalmasságát is érdemes fokozni.  A kismama torna ebben segít, továbbá hozzájárul a befelé forduló, magát és babáját figyelő szemlélő mód kialakulásához is.  

Könyves Ildikó Aviva Oktató képe

 

A  várandósok gyakorlatsorának jellemzői:

  • 11 gyakorlatból áll 
  • nem erőltetjük a légzést, elég ha azt figyeljük 
  • a légzés indítja a mozdulatot, ezért lassan, szemlélődve érdemes a gyakorlatokat végezni 
  • relaxáló zene segíthet, de nem feltétlenül szükséges a mozdulatokhoz 

 

Légzésfigyelés 

A terhesség alatti görcsöknél, bekeményedéseknél is érdemes elkezdeni egy céltudatos légzéstechnika elsajátítását, de a problémamentes várandósság esetén is hasznos.  A szülés alatt ugyanis nagyfokú munkát végez a méh, és ehhez az izommunkához megnövekedett oxigénszükséglet jelentkezik, ezért kiemelten fontos a légzéssel való munka már a kismama időszakban. 

A lelassulást és befelé fordulást is segíti a légzésre való figyelés. Ha megtanuljuk saját ki- és belégzésünket szemlélni, már ettől a figyelmi állapottól is lazultabb, és pihentebb állapotba tudunk kerülni.

A belső folyamatok kísérése saját és babánk testének, lelkének, szellemének értésére, megismerésére, igényeinek felismeréséhez vezet. 

 

Betanítás

Vállalom kismamák tornagyakorlatainak betanítását egyéni óra keretein belül, kérlek keress, ha érdekel és már betöltötted a 14. hetet, és egyeztetünk egy alkalmas időpontot.